Fulle dager i Singapore!

Fulle dager i Singapore!

Jeg heter Maiken Græsli, er 22 år og blogger fra Gründerskolen Singapore sammen med Mari Breivik.  Til daglig studerer økonomi og administrasjon på Universitetet i Agder, og har gjennom min studietid blitt interessert i entreprenørskap. Grunnen til dette er nok studentforeningen Start UiA hvor jeg har fått lære masse og møtt mange dyktige entreprenører.

Jeg har vært med i Start UiA i tre år, hvorav ett år som nestleder og ett år som leder. Nå sitter jeg i styret for paraplyorganisasjonen Start Norge, samtidig som jeg er styremedlem i gründerorganisasjonen på Sørlandet, Gnist.

Med den bakgrunnen føler jeg det er på tide å lære hvordan entreprenørskap fungerer i praksis, og jeg er takknemlig for at jeg får jobbe i en startup her i Singapore. Håper jeg får masse tips og kunnskap jeg kan ta med tilbake til Norge.

 

 

«If you were smart in 1807 you moved to London, if you were smart in 1907 you moved to New York City, and if you are smart in 2007 you move to Asia.»

Dette sa investoren Jim Rogers, og jeg skal ikke påstå at et sitat er grunnen til at jeg søkte meg til Singapore fremfor USA, men jeg kan si nå etter å ha bodd i Asia i 7 uker at Rogers har nok rett. Det er her flest av verdens befolkning bor og det er mye som foregår her.

Singapore skyline of business district and Marina Bay panorama. Ultra wide angle

Panorama of Singapore from Marina Bay Sand Resort at beautiful sunset

 

Det er bare tre uker igjen av oppholdet, og siden uke to har det vært fullt kjør. Hverdagene går til internship, kveldene går til skolearbeid, men i helgene forsøker vi å oppleve mest mulig av Singapore og resten av Asia. Vi blir ikke lengre sjokkerte over prisene i baren (dyrere enn Norge!), og vi vet at vi alltid må ha med oss paraply i veska vår. Plutselig åpner alle verdens sluser seg og da må du ha en paraply.

For det meste er det heldigvis sol her, men finvær her er noe helt annet her enn i Norge eller i typiske europeiske sydendestinasjoner. Man blir svett av å bare gå ut døra og vi må kle oss deretter.

Jeg er såpass heldig at jeg har arbeidsplassen min like ved der vi bor, og den første dagen brukte jeg i underkant av 10min på å gå dit. Jeg vil påstå at jeg gikk i normalt norsk tempo, men det fungerer ikke i Singapore. Helt gjennomsvett måtte jeg innom toalettet for å ta en nedkjølingspause før jeg gikk innpå kontoret. Siden da går jeg alltid hjemmefra 20min før jobb, og går i et tempo vi har døpt til ”Singa-tempo”. Det er fremdeles varmt, men vi er i det minste ikke gjennomvåt av svette når vi kommer på jobb.

Vi har masse å gjøre på universitetet. Vi har studier 6 timer i uka fordelt på to kvelder i uken, og vi blir pushet veldig. Totalt er vi ca 50 studenter i klassen, hvorav vi norske er godt over halvparten. Resten av klassen består for det meste av asiatere, og vi er delt inn i grupper på 6-8 studenter som jobber med forskjellige gründeridéer. Min gruppe jobber med en robot som skal programmeres til å hjelpe til i landbruket, og vi består av 3 nordmenn, en japaner, en kineser og en tysker.

Vi fikk velge grupper og prosjekt helt selv, men det var en veldig skremmende prosess! Allerede i uke 2 måtte alle studentene pitche en forretningsidé for klassen, og vi skulle gi poeng til alle ut i fra om de var skalerbare og gjennomførbare.

I helgen presenterte vi vårt ferdige produkt, og det har krevd sitt. De som vurderer Gründerskolen for å få en ferie bør tenke om igjen. Vi tar studiepoeng for fire måneder på 10 uker, og det bør nesten si sitt – det er knallhardt å være her, men når du er ferdig har du bevist at du kan og vil.

All work….. and some play!

Vi har heldigvis fri i helgene, og de bruker vi godt. Første helgen slappet vi av og opplevde Singapore, men helgen etterpå valgte mitt kollektiv å dra på helgetur til Kuala Lumpur, hovedstaden i Malaysia. Til tross for at Malaysia og Singapore er naboland er forskjellene mellom store, og derfor var det absolutt verdt å ta turen dit. Der måtte vi ta med vårt eget dopapir på offentlige toalett, de fleste kvinnene brukte burka der og byen var generelt mer skitten. Utrolig spesielt hvor mye Singapore minner om en europeisk storby sånn sett.

moskemalaysia

Jeg har også fått reist til Myanmar med en god gjeng nordmenn. Det er ikke mange årene siden landet ble åpnet for turister, så landet ligger veldig langt bak andre land på infrastruktur. Myanmar er kjent for sine tempel og skjørt, og vi fikk oppleve begge deler! Samtlige av reisefølget kjøpte seg skjørt mens vi var der.

Å være 10 uker på andre siden av jorden kan være krevende, men heldigvis er det fullt mulig å ha besøk mens man er her. Jeg fikk besøk av kjæresten min etter tre uker, og selv om vi har fulle dager var det veldig koselig å få besøk. Det er utfordrende å presse seg selv til å utforske Singapore etter en lang dag på jobb, men det er mens min kjære var her jeg så mest. Vi var blant annet på Gardens by the Bay, Botanic Gardens og Chinatown. Og jeg fikk en fridag fra jobb så vi kunne dra til Universal Studios! Så litt turist har jeg fått være mens jeg har vært her.

Neste helg er vi en gjeng som skal til Taiwan, og jeg skal også en dagstur til Indonesia før jeg drar. Gleder meg masse, men jeg kjenner det skal bli veldig godt å komme tilbake til Norge og UiA også. Dette har ikke akkurat vært en ferie, selv om jeg har fått oppleve utrolig mye jeg ellers ikke ville ha opplevd!

Les mer om studiet og opptakskrav. Søknadsfrist til Gründerskolen 2017 er 15. oktober 2016.

singaporeby

utsikt

botanicgardens

P7080148

Om forfatteren
Gründerskolen
  1. storbyferie singapore Svar

    Kjempefine bilder fra Singapore 🙂

Legg igjen en kommentar

*