Gründerskolen™ er et intensivt sommerprogram i entreprenørskap, som kombinerer teori og praksis i noen av verdens ledende innovasjonsmiljøer. Gründerskolen er et samarbeidsprosjekt mellom universitetene i Norge og programmet koordineres av Universitetet i Oslo (UiO).
Gründerskolen har som mål å gi studentene inspirasjon, kunnskap og nettverk til å starte noe eget eller jobbe med innovasjon i etablerte virksomheter. Programmet er for studenter fra alle fagdisipliner. Studieprogrammet gir 30 studiepoeng på masternivå og du kan søke når du har minst 120 studiepoeng av en bachelorgrad.
Studiet i sin helhet går over et halvt år. Hoveddelen av Gründerskolen er det 10 uker lange utenlandsopphold på sommeren, som varer fra rundt midten av juni til midten av august. I tillegg er det et forberedende emne, samt en fellessamling over to dager på vårsemesteret. Du kan fint kombinere emnet og samlingene på vårsemesteret med andre fulltidsstudier eller jobb.

Forberedende emne og fellessamlinger (jan-mai)
Vårsemesteret før utenlandsoppholdet, består av et introduksjonsemne i entreprenørskap og obligatoriske fellessamlinger.
Flere av landets utdanningsinstitusjoner tilbyr introduksjonsemne for Gründerskolen, som går mellom januar og mai. Introduksjonsemnet gir deg en innføring i innovasjonsprosesser og bedriftsetablering. Her skal du bygge opp ferdigheter og kunnskap som skal forberede deg på utenlandsoppholdet.
I tillegg skal alle studenter ved Gründerskolen ta emnet ENT4300 – Entreprenørskap og internasjonalisering. Emnet består av to obligatoriske fellessamlinger ved Universitetet i Oslo i løpet av våren. Du får også i oppgave å skrive en refleksjonsoppgave underveis i utenlandsoppholdet som en del av dette emnet.
Utenlandsoppholdet (10 uker)
I 2024 kan du velge mellom Boston eller San Francisco, som begge har aktive og spennende innovasjonsmiljøer. Toronto er planlagt relansert etter pandemien i 2025. Utenlandsoppholdet består av et fulltids internship i en oppstartsbedrift (emnekode ENT4200) og entreprenørskapsundervisning ved et av universitetene vi samarbeider med (emnekode ENT4190).
Bedriftene som er med i programmet er innovative innen sitt felt og gjerne teknologidrevne. I internshipet er du er med på bedriftens aktiviteter, holder i egne prosjekter og får god innsikt i hva det innebærer å være gründer. For å sikre at studenter og bedrifter finner en god match, går du igjennom en rekrutteringsprosess med søknad, CV og intervju i løpet av våren eller etter ankomst i utlandet.
De ulike destinasjonene har sine særpreg, men typen bedrifter man finner og undervisningen er tilnærmet den samme. Undervisningen i utlandet varierer mellom forelesninger, gruppeundervisning, oppgaveløsing individuelt og i grupper og praktisk arbeid. Eksamensform kan variere, men vil ofte bestå av innleveringer individuelt og i gruppe, samt muntlig presentasjon. Studier ved våre samarbeidsuniversiteter foregår vanligvis på dagtid og kveldstid enkelte dager i uken. Undervisning og eksamener i utlandet gjennomføres på engelsk.
Les mer om de ulike destinasjonene her.
Finansiering og bolig i utlandet
Du må betale skolepenger for programmet i utlandet og dekke kostnader for bolig. Utenlandsoppholdet er støtteberettiget hos Lånekassen, men grunnet høye boligkostnader må du regne med å spare opp penger i tillegg. Se finansiering og bolig for mer informasjon om dette.
Du kan velge fritt mellom å bo på campus gjennom universitetets boligordning eller å finne bolig selv. på eller utenfor campus. Bolig på campus er som regel leiligheter eller studentboliger av enkel standard hvor man enten deler soverom med en annen av samme kjønn eller har eget soverom.