Oppstart i Singapore!

Mari Breivik og Maiken Græsli blogger for Gründerskolen under utenlandsoppholdet i Singapore sommeren 2016. I dette første innlegget møter vi Mari som forteller om hvordan de første ukene som student på Gründerskolen har vært.

image001Jeg heter Mari Breivik og er 25år. I sommer skal jeg blogge fra Gründerskolen i Singapore sammen med Maiken Græsli som dere vil møte nærmere i senere innlegg. Jeg har en bachelorgrad i Dynamisk Webdesign og tar nå en mastergrad i informatikk ved universitetet i Oslo, hvor jeg fokuserer på design, bruk og interaksjon. Jeg stortrives rundt nye opplevelser og erfaringer, og prøver å ta alle muligheter jeg kommer over. Av natur er jeg en meget nysgjerrig person, som alltid søker nye kontakter og kunnskap. Ettersom jeg kommer fra en meget teknisk bakgrunn ønsker jeg å utvide min kompetanse og interesse inn i businessverden. Jeg valgte å dra til Singapore med Gründerskolen fordi jeg ønsket å utforske det asiatiske markedet og for å få en bedre forståelse av hvordan hverdagen fungerer her. Jeg håper at jeg en dag kan starte min egen bedrift og har stor tro på at Gründerskolen kan hjelpe meg på veien dit.

Etter å ha flydd i det som føltes ut som en uke, er jeg endelig fremme i Singapore. Her er det varmt og klamt, men fantastisk gøy. Første dagen flyttet vi inn i leiligheten. Jeg bor sammen med fem andre jenter. Vi har leilighet i 17.etasje, med utsikt over Singapore.  I fellesområdet er det tre svømmebasseng, grill og litt hage som alle kan bruke. Vi ødela døgnrytmen allerede på dag én, ved å sove til klokka to. Første skoledag ble derfor ganske lang og hard for oss. De første dagene på skolen hadde vi orientation. Der lærte vi litt mer om Singapore, og hvordan start-up markedet her er. Jeg skal innrømme at jeg ikke klarte å følge med på alt, 6 timer med introduksjon er ganske lenge når man bare har sovet tre timer natten før. Etter introduksjonene var ferdig fikk vi en omvisning av skolen. Vi går på National University of Singapore (NUS), som er rangert som det beste universitetet i Asia. Campus er enormt, og vi måtte ha egen buss for å komme oss rundt. De har mange ulike tilbud, både akademisk og for fritid. Nå har de fleste sommerferie, men det var overraskende mange mennesker som befant seg på skolen. Jeg lærte av en kollega av meg at mange av studentene bruker sommeren på å lese seg opp på fag som de skal ha neste semester. Tror skolepresset er et hakk høyere her enn det vi en vant til hjemme i Norge.

Etter orientation ble vi satt av på et sted som heter Clementi. Der spiste vi en felles middag og drakk litt øl. Jeg hadde bursdag denne dagen, så vi følte det var på plass med en liten feiring. Vi hadde også en liten bursdagsfest på kvelden. Det førte til nok en dag uten søvn. Heldigvis var resten av orientation-programmet litt mer spennende. De resterende dagene dro vi rundt på ulike lokasjoner i Singapore og besøkte bedrifter. Vi var blant annet på besøk hos Kongsberg Gruppen, og fikk lære litt om hvordan de jobber her. Det er veldig spennende å få lære litt om hvordan de jobber her i forhold til hvordan vi jobber i Norge.

IMG_3800IMG_3680

Etter tre dager med orientation var vi veldig klar for å møte bedriftene vi skal jobbe for. Jeg jobber for et firma som heter “Code for Asia” sammen med en jente til fra Gründerskolen. Code for Asia arrangerer workshops hvor de lærer barn å kode, med mål om å skape interesser for IT. Det passer ganske perfekt til meg som studerer IT og har jobbet med læremidler i mange år. Vi ble invitert med på middag for å bli litt bedre kjent med kollegaene før vi hadde første arbeidsdag. Middagen var veldig hyggelig, men vi slet litt med å skjønne Singlishen. Engelsk er første språket her i Singapore, men de snakker en versjon som kalles Singlish. Det vil si at de har en asiatisk aksent, som er veldig vanskelig å skjønne (alt: vanskelig å forstå). I tillegg snakker de veldig fort, og veldig mye. Det tok noen dager å bli vant til, men nå er det heldigvis litt bedre.

Så langt er jobben veldig spennende og det virker som vi har gjort et veldig bra valg av internship. Sjefen vår liker å flytte på seg så vi bytter lokaler nesten hver dag, og møter nye mennesker hele tiden. Veien til jobb varierer derfor fra en time i buss, til 10 minutter gange. Arbeidsoppgavene er også veldig variert. Allerede den første uka ble vi tatt med i flere viktige møter, og fikk ganske mye ansvar. Det er veldig interessant og ikke minst lærerikt. De siste dagene har vi brukt på lage et undervisningsopplegg til en workshop som skal holdes i løpet av høsten en gang. Vi har også blitt invitert med til å arrangere en workshop i Kuala Lumpur neste uke, hvor vi skal holde kurs. Der skal vi lære andre studenter å bygge sin egen nettside, samt litt om markedsføring og det å starte sitt eget firma. Kurset skal foregå over tre dager, hvor vi har ansvar for dag to. Vi skal være i Kuala Lumpur hele uken, så vi håper vi får tid til litt sightseeing underveis også.

IMG_3673

På mandager og onsdager har vi skole etter jobb, da må vi dra fra jobb litt tidligere fordi det tar halvannen time å komme seg dit. Litt avhengig av hvor vi jobber den dagen naturligvis. Vi har bare hatt to forelesninger så langt, men det virker som et veldig bra kurs. Vi skal komme opp med ideer til start-ups og lage en business /(forretnings)plan. På slutten av oppholdet skal vi presentere firmaet for investorer hvor vi blir vurdert etter deres vilje til å investere. Foreleseren er Amerikansk og har undervist i dette faget i mange år. Han er veldig dyktig i det han driver med, men for min del føler jeg at han fokuserer litt mye på økonomi og penger, og litt lite på verdiskaping på andre plan. Jeg har null studiepoeng i økonomi og er mer opptatt av nyskapning og nytteverdi enn penger. Det blir uansett spennende å se hva vi kommer frem til.

IMG_3798

Ellers så leverer Singapore () både kulinarisk og på opplevelser. Det er veldig billig å spise ute her, så man orker egentlig ikke lage mat hjemme. Vi kommer også så seint hjem og det å begynne å lage mat klokka 11 om kvelden frister ikke så mye. Derfor blir det mye fried rice and chicke noodle soup på food courts. Jeg har spist mer ris på to uker her enn det jeg gjør på et år hjemme i Norge. Nå har vi heldigvis begynt å utforske litt andre steder enn bare food-courts, så nå har vi funnet både god matbuikk, sushi restaurant og little India. Hvor alle leverer veldig god mat! Vi har også vært på middag hos den Norske Ambassadøren her i Singapore som var veldig hyggelig. Vi har fått utforske bortgjemte utesteder i Chinatown, kveldturer i botanic gardens, Marina-bay, Sentosa mye annen lokal kultur.

DSC_0051 DSC_0066

En ting som skiller seg ut i Singapore i forhold til i Norge er effektiviteten. Dette gjelder både på jobb og ellers. Norge har et effektivitetsnivå som ligger langt over andre land. Alt i Singapore tar tid! Det som tar mest tid er kanskje å komme seg rundt, men det største problemet er at mennesker her har en egen evne til å være ineffektive. Som Nordmenn jobber vi effektivt de timene vi er på jobb, for så å dra hjem tidlig. Her gjør man det litt annerledes. Vi begynner på jobb ca kl 10, og ofte så starter vi dagen med å spise fellesfrokost i en time. Så går vi å jobber litt, før vi spiser lunch i en time til. Det er for all del veldig hyggelig, men så veldig produktivt er det ikke.

Så langt er Singapore et veldig spennende sted, og vi gleder oss til å utforske ikke bare Singapore, men også mer av Asia!

Hilsen Mari

Om forfatteren
Gründerskolen

Legg igjen en kommentar

*