Oppstart i Boston!

Møt Kamilla Ellefsen, Jørgen Færevaag, Isak Rathe Støre og Åsmund Skatvedt som blogger  fra Gründerskolen Boston.

Fra venstre Kamilla Ellefsen, Jørgen Færevaag, Isak Rathe Støre og Åsmund Skatvedt

Fra venstre: Kamilla Ellefsen, Jørgen Færevaag, Isak Rathe Støre og Åsmund Skatvedt

Boston Skyscraper

Boston

Reisebrev – Isak – Orientation WeekIsak1

Jeg heter Isak Rathe Støre  og studerer Indøk-data ved NTNU i Trondheim. Jeg valgte Gründerskolen fordi det gir meg anledningen til å jobbe i USA, prøve ut gründerlivet og fordi fjorårets studenter virket genuint happy med oppholdet.

Nå har det gått to uker siden jeg ankom Boston og jeg trives godt i gjengen, og spesielt med min romkamerat Åsmund som jeg har blitt kjent med her. Han lager stadig middag, tar meg med på løpetur og støtter meg når jeg er nervøs før Orientation Weeks store happening – internshipintervjuene. Jeg har nå endelig godtatt at UiO sin idé om at alle skal bo i samme hus, er en god idé. Dette har bidratt til godt samhold og vi finner på aktiviteter sammen: frokoster, middager, strandbesøk (solbrent!), New York tur, stress før intervjuer, GOT/film-kveld. En stor takk rettes og til Boston University som har tatt oss i mot. Første dag tok foreleserne oss med ut på middag, og to uker senere gjentok de suksessen. De inviterer til Bostonomvisning, regelmessige network-events og dancing hour i gaten. Jeg ser frem til seiltur med professor Ian som ikke sier nei til en selfie med klassen.

Isak2

Isak3

Reisebrev – Kamilla – intervjuprosessen

Jeg heter Kamilla Ellefsen har nylig fullført en bachelor i Biomarin Innovasjon hos NTNU i Ålesund. Jeg ville være med på Gründerskolen for å bruke mine kunnskaper om innovasjon og entreprenørskap i praksis. Studentene som deltar på Gründerskolen er utadvendte mennesker som muligens er de dyktigste og mest motiverte studentene innenfor innovasjon og entreprenørskap i Norge, og mitt motto er dersom jeg skal bli en av de beste, må jeg være blant de beste.

Isak4

Isak og Åsmund på vei til intervju.

Her i Boston jobber vi som interns hos oppstartsbedrifter, på co-working spaces eller for bedrifter som hjelper oppstartsbedrifter, såkalte akseleratorer. Før vi reiste til Boston sendte vi inn en CV og et motivasjonsbrev. Alle bedriftene hadde forberedt en stillingsbeskrivelse, der de beskrev kort hva bedriften gjør, og hva de ville ha hjelp med. Vi fikk så plukke ut og rangere åtte bedrifter vi ville på intervju med.

Boston University forsøkte så å gi alle intervju med 4-5 av sine toppønsker, og de siste intervjuene ble basert på faglig bakgrunn mellom student og bedrift. Tirsdag kveld arrangerte de et minglearrangement der vi møtte noen av bedriftene som deltar på programmet. Dette var en god mulighet til å møtes i en mindre formell setting, og legge inn aksjer for morgendagens intervjurunder.

På selve intervjudagen stilte vi opp i det fineste vi hadde, da kleskoden var business formal. Guttene stilte opp i full dress og nypussede sko og jentene i kjoler, skjørt, skjorter og blazere i alle former og varianter. Om du tror ett jobbintervju er utfordrende, kan du glede deg til denne dagen. I løpet av en arbeidsdag skulle vi gjennom seks intervjuer, med seks veldig forskjellige bedrifter der hvert intervju varte i 20 minutter. Dette er absolutt god trening for alle mulige jobbintervju du kan få senere. Hos hver bedrift måtte man løse varierte oppgaver og besvare spørsmål som var ment for å skille kandidatene fra hverandre. Her var det godt å ha et debriefing room med så mye vann, kaffe, kaker og moralsk støtte vi trengte.

Etter et par dager tikket det inn en mail fra skolen, og man kunne nærmest se en synkron maillesing i hele gruppen. Resultatet var kommet, og vi var matchet med en bedrift i oppstartsmiljøet i Boston.

Reisebrev – Åsmund – Første uken i startup

Isak5

Jeg heter Åsmund Skatvedt, er 22 år, og studerer Bygg -og Miljøteknikk ved NTNU i Trondheim. Jeg valgte å søke Gründerskolen Boston fordi jeg følte det var en unik mulighet til å lære om entreprenørskap i et av verdens største økosystemer for innovasjon og entreprenørskap.

Halvsvett og rimelig forskrekket etter å ha kjempet meg igjennom trafikken på sykkelsetet gjennom Boston sentrum, kunne jeg mandag den 20. juni tre inn i lokalene til MassChallenge på Boston Seaport. MassChallenge er en akselerator som huser rundt 50 oppstartsbedrifter, og driftes av en non-profit organisasjon. I disse lokalene holder også bedriften min, ACEA(Advanced Continued Education Association), til.

Etter å ha funnet godtonen med min kommende sjef, Mark, på intervjuet, gledet jeg meg stort til første dag på jobb. Forventningene ble innfridd da jeg traff et veldig hyggelig team som består av totalt 8 personer. Bedriften jobber med å øke kompetansen til helsepersonell i USA ved å tilby en plattform hvor all videreutdanningsmateriale er samlet på ett sted. I dag jobber man med å få brukere av tjenesten, og mine arbeidsoppgaver har vært å bistå i dette. Dette innebærer i stor grad å gjøre markedsundersøkelser og finne ut hvordan vi mest effektivt kan nå sluttbrukeren vår. Selv om jeg ikke har mye erfaring med slikt får jeg muligheten til å påvirke måten vi jobber på, noe jeg syntes er veldig kult.

Det skal ikke stikkes under en stol at det ikke har vært en utfordring å begynne i en jobb i et annet språk og i et annet arbeidsfelt enn det jeg tidligere har erfaring fra. Jeg tror dog at man fortest oppnår utvikling hvis man oppsøker ting man ikke er fullstendig komfortabel med. Takket være et veldig hyggelig team har jeg allikevel kommet veldig godt i gang, og alt tyder på at dette kommer til å bli en veldig morsom og lærerik sommer!Isak6

Reisebrev – Jørgen – skoledagene

Jeg heter Jørgen Færevaag og går siste året av sin mastergrad i økonomisk styring på NHH i Bergen. Fra før av har jeg fagbrev som kokk fra Hotel Continental i Oslo. Jeg har lenge følt at jeg har en gründerspire i meg, og har nå reist til Boston for å utvikle denne. Jeg føler utenlandsoppholdet kombinert med programmet som tilbys gjennom Gründerskolen er en helt unik mulighet til å teste meg og lære utrolig mye.

Isak9

Professor Greg Stoller, one of BU’s Lecturers

La det være sagt; Gründerskolen er ikke sommerferie! I tillegg til fulltidsjobb, er det skole mandag og onsdag kveld og fra kl. 9-12 på fredager. Så det er mye å gjøre, men det trives jeg godt med. Og vi tar vi oss fri i helgene, og bruker disse til å reise og være litt turister.

Undervisningen og måten å drive universitet på her er ganske annerledes enn i Norge. Det første som slo meg er hvor sykt mange mennesker Boston University (BU) har ansatt for å hjelpe oss. De tar seg av oss som gjester, og er virkelig på servicesiden hele tiden. I tillegg har vi tre professorer som underviser i hvert sitt fag, og disse har også en litt unorsk tilnærming til oppfølging. Her oppfordres man sterkt til å kontakte dem, og man får svar umiddelbart uansett når på døgnet man mailer dem. “Our job is to make sure you succeed”, sier de, og de står sannelig på for å gjøre jobben sin!

Man merker at dette er et program som har vært arrangert flere ganger, det er gode rutiner og planer for alt. I tillegg er det nedlagt store ressurser i dette, både i utvelgelsen av alle bedriftene vi kunne søke internship i, men også i oppleggene for de ulike fagene. I faget “Business Planning and Entrepreneurship” ble vi delt inn i 8 grupper á 3 pers. Så kom det 10 lokale gründere og holdt en Pitchekonkurranse og presenterte bedriften og hva de ville ha hjelp til. Gjennom resten av sommeren skal hver gruppe jobbe med et prosjektarbeid for sin valgte bedrift, og presentere arbeidet underveis.

Lean startup har fått en del plass i undervisningen så langt, og på mandag fikk vi som er her med Gründerskolen som interns et enda bedre innblikk i hva de fra Entreprenørskolen på NTNU driver med under sitt opphold. Disse jobber i sine egne start ups, og fikk presentert seg gjennom både en 5 minutters pitch, og gjennom et forhåndsutfylt “Lean Canvas”, som er en modell for å illustrere forretningssiden ved et oppstartsselskap. Vi er ca. 20 studenter fra ulike skoler over hele Norge og ca. 20 studenter fra Entreprenørskapsskolen på NTNU. Vi har to fag hver for oss og ett fag sammen. Alle bor på samme adresse og treffes hele tiden, noe jeg synes er en kjempefordel. De driver med masse spennende og det er utrolig mange hyggelige mennesker, kule ideer og interessante bedrifter å bli kjent med hele tiden.

Isak8edt

Professor Ian Mashiter, one of BU’s Lecturers

 

Vi høres senere!

Boston out!

 

Isak7

 

 

 

Om forfatteren
Gründerskolen

Legg igjen en kommentar

*