NB! Informasjonen på denne siden gjelder for Houston. Er du masterstudent i innovasjon og entreprenørskap ved HVL eller NMBU og ønsker å søke sommerdestinasjonene på Gründerskolen følger du informasjonen som gjelder for alle søkere som du finner under www.grunderskolen.no/soknad både for å søke og gjennom resten av opptaket. Søker du på Houston følger du veiledningen lenger ned under » Søk i Søknadsweb og fullfør trinn 2 nettskjema».
Du som tar entreprenørskapsmaster ved HVL eller NMBU har mulighet til å søke om en plass på studieprogrammet Gründerskolen Houston og få henholdsvis 20 eller 25 sp av 30 innpasset som en del av mastergraden din. Houston-destinasjonen er reservert til dere, mens sommerdestinasjonene våre er åpne for studenter fra alle læresteder og bakgrunner.
Gründerskolen er en helt unik mulighet til å oppleve entreprenørskap i teori og praksis i noen av verdens ledende innovasjonsmiljøer. Kort fortalt består Gründerskolen for dere av et 10 ukers utenlandsopphold hvor man har internship i en oppstartsbedrift og følger forelesninger i entreprenørskap ved et av våre partneruniversiteter. Vi samarbeider med anerkjente universiteter og bruker mye gjesteforelesere som selv har vært gründere eller på andre måter er en del av entreprenørskapsmiljøet. På Gründerskolen lærer du entreprenørskap og du får verktøyene og kunnskapen til å starte noe selv eller jobbe med innovasjon og entreprenørskap på andre måter. Mye puttes inn i de 10 ukene med andre ord, og hvis man ønsker det er læringsutbyttet stort! I tillegg til de 10 ukene i utlandet vil det være obligatorisk undervisning i ENT4300 i Oslo i 31. januar 2020 som forberedelse til utenlandsoppholdet.
I løpet av en uke jobber du fire dager fulltid i en oppstartsbedrift og har en full dag med undervisning. I tillegg kommer forberedelser til undervisningen, gruppearbeid eller nettverkseventer på ettermiddag-kveldstid i ukedagene. Gründerskolen er tøft og arbeidsmengden stor – vi hører ofte at mange lærer like mye på disse 10 ukene som på en hel grad i Norge. Det er imidlertid viktig at du tenker nøye gjennom om Gründerskolen passer for deg nå før du binder deg til kostnadene. Hvis du er usikker på noe så ta kontakt med oss. Sjekk også med studieadministrasjonen ved masteren din for å se på hvilke alternativer du har her i Norge.
Vi kommer til å holde informasjonsmøte for HVL-studenter i Bergen 5. september og for NMBU-studenter i Oslo 18. september. Her vil du få mer informasjon og muligheten til å stille spørsmål. Under følger informasjon om et par punkter du bør gjøre allerede nå og noen viktige detaljer å merke seg.
Viktige opptaksdatoer
- Søknadsfrist for Gründerskolen Houston er 1. oktober 2019. Søknadsfristen du finner på våre nettsider gjelder kun for sommerdestinasjonene.
- Torsdag 3. oktober vil søkere som får tilbud om plass få tilsendt tilbudsbrev på e-post. Frist for å returnere signert tilbudsbrev vil være tirsdag 8. oktober 2019. Etter den datoen vil ubekreftede plasser bli tildelt eventuelle søkere på venteliste.
Søk i Søknadsweb og fullfør trinn 2 nettskjema
For å søke studieprogrammet må du både søke i søknadsweb ved UiO og fullføre et nettskjema hvor du sender inn resume (for MIL-studenter resume + motivasjonsbrev)
- Søk i søknadsweb nå: Du må ha generell studiekompetanse (GSK) for å ta Gründerskolen. For å sjekke om du er registrert med dette hos UiO, anbefaler vi at alle søker i søknadsweb med en gang. Dette bør du gjøre uavhengig av om du har bestemt deg for at du ønsker å dra til Houston eller ikke da vi grunnet visumbehandling har liten tid til evt. GSK-behandling etter 1.oktober.
Å søke i søknadsweb tar bare et par minutter og er uavhengig av nettskjemaet hvor du skal sende inn resume og motivasjonsbrev innen søknadsfristen. Du kan altså gjøre dette før du i det hele tatt har begynt å skrive resume og motivasjonsbrev. - Søknadsskjema via Nettskjema:
– Fyll inn alle felter (”intervju/introkurs” = Annet)
– I nettskjema legger du også ved CV på engelsk i .pdf, MAKS 1 side
– Filnavn: Fornavn Etternavn NMBUmaster.pdf eller HVLmaster.pd
– NMBU master og INN-HVL master: Ikke karakterutskrift eller motivasjonsbrev. MIL master: Både motivasjnsbrev og motivasjonsbrev.
Forberedelser til søknadsfrist du bør starte med nå
- Som nevnt består også søknaden til Gründerskolen av et nettskjema hvor du fyller ut en del informasjon samt laster opp engelsk resume maks en side i pdf format basert på Rice University sin resume guide: https://ccd.rice.edu/sites/g/files/bxs1306/f/newsletters/resumewriting.pdf
For studenter som får plass på programmet og takker ja til plassen vil resume bli brukt til å rekruttere bedrifter til programmet, samt under selve prosessen med å matche student til internshipbedrift. Vi anbefaler deg å starte med resume nå slik at du har en ferdig versjon til søknadsfristen 1. oktober 2019. - Du kan se bort fra krav om å sende inn karakterutskrift i nettskjemaet da det gjelder de som søker sommerdestinasjonene.
- Er du INN-student ved HVL eller student ved NMBU trenger du heller ikke sende inn motivasjonsbrev, men sender kun inn resume. NB! MIL-studenter må sende inn motivasjonsbrev på engelsk.
- Sammen med signert tilbudsbrev skal du innen svarfristen 8. oktober 2019 sende inn skann av passet ditt til visumbehandling. Passet må være gyldig til og med utgangen av november 2020. Trenger du nytt pass bestill tid til det allerede nå da det periodevis er lang ventetid på å få nytt pass i Norge.
Andre viktige detaljer og datoer
- Rice University krever at dere tar en kort engelsktest via Skype i løpet av høsten for å sikre at dere oppfyller engelskkravet i visumtypen dere skal søke om. Testen varer ca. 20 minutter og består av to deler: I del 1 vil du for eksempel få spørsmål om hva du gjør nå og hva du studerer nå. I del 2 vil du for eksempel bli bedt om å lese et kort dokument på engelsk og intervjueren kommer til å stille noen spørsmål om dette.
- Datoene for utenlandsoppholdet er: 16. mars – 22. mai 2020. Du må være på plass senest dagen før og må være tilstede i Houston mandag-fredag hver uke under oppholdet.
- Det vil være undervisning i emnet ENT4300 Entreprenørskap og internasjonalisering i Oslo fredag 31. januar 2020. Endelig dato vil stå i tilbudsbrevet til de som får tilbud om plass. Samlingen er obligatorisk for alle som skal til Houston.
- Det er kostnader forbundet med Gründerskolen. Selv om Lånekassen dekker skolepenger og levekostnader (normalt forbruk) og t/r reise etter Lånekassens satser for Nord-Amerika vil du måtte ha egne oppsparte midler til bolig. Se www.grunderskolen.no/finansiering for mer informasjon. Merk at du ved ja-svar binder deg til studieplassen og kostnadene forbundet med skolepenger, så du bør allerede nå begynne å vurdere om du vil takke ja til en eventuell plass på Gründerskolen. Merk at kostnaden for bolig på nettsiden er basert på bolig for 2019-kullet gjennom en utleiemegler. Det er godt mulig du kan finne alternativer som er rimeligere på egenhånd.
- Du vil måtte finne bolig selv gjennom for eksempel Airbnb eller lignende. Vi anbefaler dere alle å bosette dere i samme område og kommer til å oppnevne en representant fra HVL og en fra NMBU som kan koordinere boligjakten litt. Hvis du vil se litt på priser på Airbnb allerede nå så har vi tidligere hatt studenter boende i Galleria/Uptown-området. Områder som Monterose og Medical Centre nært Rice (ofte rimeligere) er også aktuelle områder. Da noen områder i Houston kan være mindre trygge og deler av trygge nabolag også kan ha dårligere områder vil det bli mulig å sende inn adresse til kontaktperson på Rice for vurdering, men det vil først være mulig etter at opptaket er ferdig. Utover denne hjelpen vil du selv være ansvarlig for å finne bolig. Du kan også velge å gå igjennom en utleiemegler slik vi har gjort tidligere og vi har gode erfaringer med Murphy’s Corporate Lodging (https://corplodge.com/operations-team-new/), men hvis pris er viktig for deg anbefaler vi deg å sjekke disse opp mot for eksempel Airbnb eller lignende. Vi anbefaler ikke bolig gjennom Craigslist da det er mye useriøse aktører der.
- Du vil måtte ordne med leiebil selv i Houston, men vil kunne få refundert inntil USD 1500 fra bedriften du jobber hos. Det er vanligvis to studenter per internship så leier du sammen med en du jobber med eller sammen med en du bor med som jobber like ved deg vil dere sammen kunne få refundert USD 1500 x2 som er ment til å dekke en hel leiebil. Satsen er satt basert på det som det kostet å leie bil 10 uker i fjor og justert litt opp for prisøkning. Hvis du velger å bosette deg langt unna de andre studentene (ref. punkt over om vår anbefaling og boligkoordinatorer fra hver lærested), ønsker egen bil eller det av andre praktiske årsaker ikke er mulig for deg å dele leiebil med andre må du selv dekke ekstrakostnaden dette medfører. For studenter som ikke har førerkort eller ikke ønsker å kjøre bil i Houston kan man ta Uber og be om å få Uber credits fra bedriften tilsvarende summen det vil være å ta Uber t/r fra bolig til internship fire dager i uken. Til/fra Rice må du dekke selv eller sitte på med noen du bor med som kjører.
Har du spørsmål du ønsker svar på før informasjonsmøtet eller i etterkant er du velkommen til å kontakte oss på info@grunderskolen.no
Vi ser frem til å møte deg på informasjonsmøtet og håper du vil søke Gründerskolen 2020!
Mvh. Gründerskolen-teamet ved Universitetet i Oslo